Duurzame keuzes in je interieur maken

Ben jij een interieur liefhebber van deze tijd? Dan is de duurzame trend je vast niet ontgaan. Niet alleen op gebied van interieurdesign is dit een belangrijk en populair thema, overal kijkt men naar wat de beste duurzame keuzes zijn. Wil jij ook graag rekening houden met de planeet, maar toch van mooi en origineel design genieten? Dan geven wij je hier een aantal tips over het scoren en stylen van mooie en duurzame items!

Wees je bewust van je keuzes

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste tip die we je kunnen geven. Veel overconsumptie komt voort uit impulsief koopgedrag. Wat wees nou eens eerlijk naar jezelf, hoeveel spullen heb je in een opwelling gekocht en gebruik je eigenlijk nooit? Dit is precies wat we bedoelen! Koop met je verstand en geef niet onnodig geld uit aan spullen die je niet gebruikt. Je zult merken dat je er een stuk rustiger van wordt, en ook je interieur heeft er baat bij dat deze niet wordt overladen met rommel die geen functie heeft! We geven je hier een aantal richtlijnen om die keuze te maken, maar denk er ook aan dat je dit net zo goed met terugwerkende kracht kunt toepassen op de spullen die je al hebt! Kijk daar eens goed naar, want lang niet alles wat je hebt is perse nodig. Misschien zijn sommige meubels zelfs al overbodig voor je geworden.

De 3 duurzame vragen:

  • Als ik het nu laat liggen, zou ik er dan later toch nog voor terugkomen om het toch te kopen?
  • Heb ik dit echt nodig, of red ik het zonder?
  • Past dit bij mijn stijl?

Natuurlijk hoeft niet alles in je interieur een functie te hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mooie decoratie. Maak bij dit soort items vooral de keuze op basis van gevoel en stijl!

Begin al bij het klussen

Wanneer je echt nog in de klus-fase zit hebben we nog een thema voor je om over na te denken: Verf! Veel verf bevat gevaarlijke stoffen die niet gezond zijn voor jou, je kinderen en huisdieren. Daarnaast stoten ze veel CO2 uit en maken ze veel gebruik van fossiele stoffen. Tijd om daar ook eens over na te denken! Er zijn gelukkig inmiddels veel merken die duurzame(re) verf aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan de merken Graphenstone, Little Greene en het Nederlandse merk Fairf.

Gebruik eerlijke en natuurlijke materialen

Er zijn inmiddels zoveel verschillende materialen beschikbaar, en alles heeft zijn voor en nadelen. Voor een duurzaam interieur adviseren we vooral natuurlijke materialen, of materialen die gerecycled zijn. Denk aan hout, bamboe, riet of rotan. Maar ook aan stoffen zoals katoen, jute, gerecyclede stoffen en vilt. Natuurlijk kun je daarnaast aanvullen met materiaal wat misschien niet duurzaam op zichzelf is, maar wel een duurzamer alternatief is, of duurzaam geproduceerd is. Bijvoorbeeld gerecycled plastic! Voor gebruiksvoorwerpen zoals servies kun je ook beter al dat plastic en kunststof laten staan en voor mooi en duurzaam aardewerk gaan.

Koop tweedehands

We zijn zelf gek op het recyclen van oude, vintage meubels. Het is niet alleen een erg mooie stijl, maar ook een hele duurzame keus! Door vintage of tweedehands meubels te gebruiken in je interieur geef je het echt een uniek tintje. En het leukste is misschien nog wel dat je de items zelf vaak nog een opknapbeurt moet geven. Dus je kunt nog verven, lakken of aanpassen naar hartelust! Zo verleng je niet alleen de levensduur van een item, je bespaart ook nog een geld en je zult niet snel iets vergelijkbaars tegenkomen. Daarnaast.. er is niets te vergelijken met de ‘rush’ die je krijgt van het scoren van het perfecte, unieke item!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *