De Barcelona Chair

Wellicht ken je deze wel; de Barcelona Chair. Een iconisch ontwerp van Ludwig Mies van der Rohe. Deze fauteuil is nog steeds erg geliefd in interieur design en daarmee ook in vele uitvoeringen verkrijgbaar. Veel andere ontwerpen putten inspiratie uit deze Barcelona Chair. Wil je een Barcelona Chair kopen, of weet je niet hoe je jouw Barcelona Chair mooi in je interieur combineren? Wij geven je graag wat geschiedenis en inspiratie mee!

De geschiedenis van de Barcelona Chair

Op de internationale expositie in 1929 werd op het Duitse Paviljoen in Barcelona deze stoel voor het eerst gepresenteerd. De opdracht die van der Rohe kreeg was het ontwerpen van een zeer speciale fauteuil. Deze moest de herleving van de Duitse cultuur zien te vangen en symboliseren. Samen met zijn partner, interieur ontwerpster Lilly Reich, heeft hij deze prachtige stoel ontworpen.

De inspiratie voor het ontwerp kwam enigszins voort uit de koninklijke sferen. De Spaanse koning Alfonso XIII en koningin Euginie Victoria zouden deze stoel gebruiken voor het bijwonen van de openings ceremonie van de internationale expositie. Mede door dit gegeven werd de vorm van de poten bepaald, die geïnspireerd zijn op de Romaanse ‘Curule’ chairs. Een echt statussymbool wat alleen voor koninklijke en adelijke families was. Het ontwerp kreeg uiteindelijk een vrij industriële look & feel. Maar al snel kreeg de Barcelona Chair de stempel ‘koning waardig’. Hoewel de koninklijke genodigden schijnbaar niet eens van de stoel gebruik hebben gemaakt…

Niet voor massaproductie

Hoewel Ludwig Mies van der Rohe een Bauhaus ontwerper was, was deze Barcelona chair uiterst ongeschikt voor massaproductie. Van oorsprong zijn Bauhaus ontwerpen altijd bedoeld geweest om geschikt te zijn voor verkoop aan ‘de gewone man’. Een belangrijk aspect aan deze ontwerpen was daarom de mogelijkheid tot massaproductie. Bij dit ontwerp is dit eigenlijk totaal niet aan de orde. De Barcelona chair is namelijk een erg dure stoel om te produceren. Dit komt door zijn materialen en vereiste handwerk aan de kussens en bekleding. Een interessante tegenstelling dus!

De huidige Barcelona Chair

Een aantal jaar na het overlijden van van der Rohe’s partner Reich, werd de productie van de stoel overgenomen door Knoll Inc. De stoel is tegenwoordig verkrijgbaar in veel ontwerpen en kleuren. Daarnaast worden er door verschillende aanbieders ook betaalbare versies van de stoel aangeboden en is de Barcelona Chair voor veel liefhebbers toch beschikbaar geworden.

Barcelona Chair in je interieur

Omdat het ontwerp van deze fauteuil zo strak, maar door het leer toch sfeervol aanvoelt is het een hele geschikte stoel om met verschillende interieurs te combineren. Als je kijkt naar de origine van het ontwerp past de stoel in ieder geval mooi in een strak, minimalistisch en modern interieur. Maar zoals je op de foto hierboven zit is het ook prachtig om de fauteuil met natuurlijke materialen zoals hout te combineren. Vooral de cognac kleur leent zich hier perfect voor! Met zachte structuren zoals kussens, plaids en kleden wordt het geheel iets meer warm en huiselijk, maar het moderne randje laat ze er toch uit springen!

Strak & modern

Houd je echt van een strakke benadering van interieur? Dan adviseren we je vooral om in een modern interieur voor de zwarte of witte uitvoering van de stoel te gaan. Deze geven echt prachtige lijnen en contrasten aan je interieur. Zoals bijvoorbeeld deze witte Barcelona Chair voor een donkere wand, en de zwarte variant op een heldere en lichte plek. Toch sluiten ze op deze manier naadloos op elkaar en het interieur aan. Houd je er toch van de stoel de warmte in je interieur iets extra ophaalt? Kies dan voor de cognac stoel.

Licht & Helder

Wanneer je een licht interieur hebt kun je eigenlijk alle kanten op. De stoel is hier uiterst geschikt voor en is met zijn subtiele design een mooie toevoeging aan je woonkamer. Probeer met een fris interieur ook eens te experimenteren met minimale decoratie of een iets meer Scandinavische/Japanse toon. Het contrast zal je verbazen en de Barcelona chair echt een mooi canvas geven om tot zijn recht te komen.

Hoe heb jij je Barcelona Chair gestyled? Stuur ons een foto van jouw creatie en inspireer vele anderen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *